Author Topic: beza fat shaft dgn yg biasa dan graphite  (Read 1835 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline arjuna

  • Newbie
  • Posts: 12
  • Cookie Points +0/-0
beza fat shaft dgn yg biasa dan graphite
« on: December 27, 2009, 12:06:16 AM »
ni nak tanya otai2 kat sini kalau sudi bg info ttg beza fatshaft dgn yg biasa..kalau beginer bleh pakai ke?

Offline Budakboy

  • Golf Golf Golf and .....
  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1008
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • www.MalaysianGolfer.org
  • Club: KGSS
  • Handicap: 18
Re: beza fat shaft dgn yg biasa dan graphite
« Reply #1 on: December 27, 2009, 01:05:24 AM »
Salam Mr Arjuna,

Ok actually fat shaft nie yang memperkenalkan dia adalah dari Wilson Staff punya team. Dah lama dah. Yang terbaru (second latest laa hehe, sekarang dah Di9) Di7 iron pun pakai fat shaft jugak. Apa bagusnya fat shaft nie? ;)

Fat Shaft nie sebenarnya untuk mengurangkan kita ter twist club head masa kita pukui bola, more forgiving untuk beginner. Sebagai contoh classic, kalau kita pegang kayu besar n kayu kecik pada hujung dia, then kita suruh org pulas/pusing/twist pada hujung yang satu lagi, kayu yang mana senang terpusing? Mesti kayu kecik kan sebab tendency untuk twist kayu kecil lebih tinggi.

Dia ada la bersangkut paut lagi dgn MOI (moment of inertia) - susah sikit nak citer in detail hehe...lagi besar MOI lagi susah nak tertwist, so forgiving dia tinggi. Tapi maksimum MOI yang dibenarkan oleh USGA only 5900. Ok2 cukup itu dulu, kang melalut2 plak saya nie hehe...

Itu adalah only my poin of view n knowledge sikit2. Sapa2 ada lagi input on fat shaft dijemput untuk menyumbangkannya...kalau saya salah sila la tegur yer.

Anyway, memang sesuai untuk beginner...sekian terima kasih. Harap membantu... O0 O0

Offline arjuna

  • Newbie
  • Posts: 12
  • Cookie Points +0/-0
Re: beza fat shaft dgn yg biasa dan graphite
« Reply #2 on: December 27, 2009, 09:09:36 PM »
ok tq maknanya utk beginner mmg sesuai la...

Offline Niz O'shey

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 433
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Takumi Fujiwara
  • Handicap: 18
Re: beza fat shaft dgn yg biasa dan graphite
« Reply #3 on: December 27, 2009, 09:26:30 PM »
abang budak boy.....huhuuhu nama dia ganazzzzzzz..... fat shaft tu orang kurus boleh pakai ker? hhuuuuhu yang kurang cerdik sikit...

Offline Budakboy

  • Golf Golf Golf and .....
  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1008
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • www.MalaysianGolfer.org
  • Club: KGSS
  • Handicap: 18
Re: beza fat shaft dgn yg biasa dan graphite
« Reply #4 on: December 27, 2009, 09:30:48 PM »
Hehe ganaz dan macho  :D, em boleh, tak kira kurus or 'tak kurus' this shaft kalau tak salah saya dia buat Uniflex, sesuai untuk semua org. Cuma2 kita jer yang tak sesuai ngan dia hehe...anyway this shaft bagussss...bukan nak promo, dulu2 pun saya pernah pakai Fat Shaft jugak hehe O0