Author Topic: Green speed..  (Read 6476 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline askrulle

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Green speed..
« on: January 04, 2010, 04:23:28 PM »
I'd found some golf club display on board their green speed, how to determine the number from 1 to 10 of green speed and how does a golfer to know the green speed?...appreciate some advice from otai2 and pros.. ;D
tq..

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Green speed..
« Reply #1 on: January 04, 2010, 08:02:25 PM »
Hi,

Green speed measured by using Stimpmeter...benda ni di letak kat green 20 degree above the ground..pastu golek bola ke green...kalau bola berenti 11 feet then, laju green = 11...lebih kurang camtu la...
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline IbnuAmeen

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 79
  • Cookie Points +0/-0
Re: Green speed..
« Reply #2 on: January 05, 2010, 04:15:44 PM »
Ooooooo cam tu ker...
Pemandu: Srixon Z-TI 10.5', Kayu: Callaway Warbird 3 & Bridgestone Super Whopper 5, Besi: Srixon GiE, Putter: Ping Craz-E, Bola: Srixon Trispeed & Precept.

Offline zainol

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 769
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Royal Pahang
  • Handicap: 15
Re: Green speed..
« Reply #3 on: January 06, 2010, 11:40:01 AM »
20 degree tapi height berapa..? kalau height lagi tinggi walau degree yang sama diffrent speed the ball rolls.. sebab mass of ball x gravity (9.81m/s) x height = Force, the higher starting point~ the greater force, means the faster speed of ball.. macam belajar fizik form 4 pulak bab 2, halaju!!

Offline askrulle

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Green speed..
« Reply #4 on: January 06, 2010, 11:41:35 AM »
Bro ahman...so nk kne bw stimpmeter ker?....isk.. :-\...

Offline askrulle

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Green speed..
« Reply #5 on: January 06, 2010, 11:48:56 AM »
Tu dia tok guru fizik suma dah kluar fatwa...is it my qustion too technical...hahaha...,
ada tak teknik masa nk putting on green,so nk putt laju ker or slow ker...saya rasa kelajuan bola atas green memainkn peranan gak..."wet or dry" condition...especially bila long putt..nk antor bola ke lubang tue..hehehe...

Offline pakudin

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 379
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: KGNS, Rahman Putra
  • Handicap: 17
Re: Green speed..
« Reply #6 on: January 06, 2010, 01:11:00 PM »

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Green speed..
« Reply #7 on: January 07, 2010, 09:14:47 PM »
donno about green speed etc, and neevr have any poblem with green speed. but I do know that pakudin complained about my driving speed. bukan driving tee off, tapi driving kereta. honda kapcai pun boleh potong, dia kata.
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline aziziepro

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 151
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Green speed..
« Reply #8 on: January 08, 2010, 01:19:11 AM »
citer mende ni green speed nih, pening pale ambo nok mikir, yg ambo tau speed trap adolah..le ni speedtrap ni yg dok keja kita rasanyer kan pok ngah?

Offline zainol

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 769
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Royal Pahang
  • Handicap: 15
Re: Green speed..
« Reply #9 on: January 08, 2010, 10:02:02 AM »
Thank You Pakudin on the info.. tapi rasa nya masa kita main kita tak boleh test speed dengan roll kan bola atas green dgn tangan... so that's why practse round is very important..!! ;) ;) ;)

Offline dzularmor

  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 244
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • HP: 0193837127
Re: Green speed..
« Reply #10 on: January 08, 2010, 12:24:54 PM »
Kawe pulok, pasal greeng speed ni, kawe tengok green pertamo. Klu ketok tapi tak gi jugok, lubang ke 2 kawe ketok kuak sikik. Macam tu lah seteruhnye.

By the way, yg pro pro dan tak pro tapi main seminggu 8-10 kali tu, depa dengar mention kelab mana pun depa tau dah nak ketuk kuat mana.

Klu bukit jalil, ketuk kuat sikit. Klu PD Golf, ketuk kuat banyak. Klu Impian or Kota Permai or Tropicana, depa tolak je, Klu kat Maktab Tentera, ketuk kuat camna pun bola akan lompat sana lompat sini.

dzularmor

Offline askrulle

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Green speed..
« Reply #11 on: January 09, 2010, 11:35:54 AM »
Tq Pakudin and Dzulamor for info, so makna kata apa2 no green speed yg tubik kt golf club tak memberi makn sgt ler or 90% boleh ditimbang tara...sbb spt zainol ckp kita xleh speed ngan rollkn bola ats green...
tak gitu....ada pendapatan yg nak dijelaskan lagiii...
tp klu speed nk ke "lobang" 19....aaa lu pikir laaa sendiri...huahuahua....

Offline ahmadfs

  • Verified Member
  • Newbie
  • ****
  • Posts: 30
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • way to go fwd
  • Handicap: 12
Re: Green speed..
« Reply #12 on: February 01, 2010, 09:13:44 PM »
kalau aku, green speed ni ada 3 jerr....laju (sebab baru lepas potong n roll), biasa dan slow (dah lama tak potong)..so lubang pertama determine lubang2 yang seterusnya.
________________________________________
play golf since: 2007
handicap: 9
Club: Damai Golf and Country Club

Offline JK

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1751
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • mariiiiii mariii layan
  • Club: DANAU UKM
  • Handicap: 12
Re: Green speed..
« Reply #13 on: February 01, 2010, 10:20:15 PM »
Thank You Pakudin on the info.. tapi rasa nya masa kita main kita tak boleh test speed dengan roll kan bola atas green dgn tangan... so that's why practse round is very important..!! ;) ;) ;)
ada org kata..practice green tu speed dia lebih kurang sama dgn green speed tiap2 lobang.sebab tu kita kena practice dulu lepas tu baru boleh mainn..

itu org kata..betul ke tak aku x pasti lahh

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Green speed..
« Reply #14 on: February 02, 2010, 12:06:28 AM »
Hari ni green speed kat KGSAS laju ....  Manjang putt telebih jer!!!