Author Topic: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP  (Read 6050 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dzularmor

  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 244
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • HP: 0193837127
HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« on: February 08, 2010, 12:00:43 AM »
Your coIn Malaysia slope rating is used to calculate the course handicap where you will be playing at. And the base/average slope rating used by MGA is 113 (the constant denominator). The formula is:

Course handicap = (USGA Handicap Index*Slope Rating)/113
 
Where USGA Handicap Index is the calculated value based on your best 10 scores submitted for handicaping. This number is stated on the MHS handicap card, so is the slope rating (for your home course).

Using the above formula you can then calculate your handicap for any course you play at. Slope rating is usually printed on the score card together with the par value of the course (70/71/72).

What if you do not own an MHS hcp card? For corporate tournament the committee usually takes you in as playing handicap 0 and for gross score only. You are not eligible for nett scores.

HOWEVER, please note that some clubs maintain the scorekeeping once a month, some more than one month, So for those who play golf two or three times a day, they have the advantages of makan keliling because the stated hcp is for the previous month's submission, provided they submitted the real scores. This is where the unfairness and inaccuracy of handicaping emerges. This is where the buayas go swimming. What more if they submitted the rotten scores only for handicaping while keeping their best scores in the gloves compartment.

Happy Golfing and welcome to the real world of golf.





dzularmor

Offline eram_marine

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 371
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kota Permai
  • Handicap: 22
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #1 on: February 08, 2010, 12:27:13 AM »
Bro Dzularmor kalo usga handicap index 21.3 apa maksud nye?
pastu slope rating 125
course 71.0
Saye budak baru belajar...mohon jasa baik Bro Dzularmor

Offline dzularmor

  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 244
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • HP: 0193837127
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #2 on: February 08, 2010, 07:50:21 PM »
Alamak dan fulamak.....

Bro kena cakap kuat2.... tulis terang2......bagi ada glow dan coror terang2 yang bro main

hcp 24[/glow]
dzularmor

Offline HiRo HisYaMuRA

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 577
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Shank, Duck, Duff, Slice....Dah rasa dah...
  • Handicap: 20
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #3 on: February 09, 2010, 09:45:18 AM »
Thank you bro Dzularmor...good reference...

Emang Manang....kau kena bagi aku stroke la...
2 stroke lagi....

Aku punya USGA = 22.9 ;D
"Air yang tenang......."

Offline eram_marine

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 371
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kota Permai
  • Handicap: 22
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #4 on: February 09, 2010, 04:08:38 PM »
Thank you bro Dzularmor...good reference...

Emang Manang....kau kena bagi aku stroke la...
2 stroke lagi....

Aku punya USGA = 22.9 ;D

pukul 5 iron pergi 220 meter nak mintak stroke ngn beginner mcm saye...............
kalo USGA 22.9 tak boleh main lg kat USA.....at least dalam 21.3 and below >:D >:D
kena banyak kan main kat asia dulu ataupun europe......
kalo kat asia ni cube main kat monterez pasal slope rating die rendah....

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #5 on: February 10, 2010, 12:06:18 AM »
pukul 5 iron pergi 220 meter nak mintak stroke ngn beginner mcm saye...............
kalo USGA 22.9 tak boleh main lg kat USA.....at least dalam 21.3 and below >:D >:D
kena banyak kan main kat asia dulu ataupun europe......
kalo kat asia ni cube main kat monterez pasal slope rating die rendah....
eman manan,

slope rating tu apa dia? ikut kecuraman slope kat fairways atau green ka?
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #6 on: February 10, 2010, 09:31:39 AM »
pukul 5 iron pergi 220 meter nak mintak stroke ngn beginner mcm saye...............
kalo USGA 22.9 tak boleh main lg kat USA.....at least dalam 21.3 and below >:D >:D
kena banyak kan main kat asia dulu ataupun europe......
kalo kat asia ni cube main kat monterez pasal slope rating die rendah....
eman manan,

slope rating tu apa dia? ikut kecuraman slope kat fairways atau green ka?

Pak Ngah,

difficulty of the course nowadays bukan terletak kat Slope Rating dan Course Rating...ianya terletak di "Ke-Curangan" kawan2 kat dalam flight tu....kalau flight mates asyik "Ber-Selingkuh" aje, susah nak main... >:D >:D >:D
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline SIDD

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 220
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 18
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #7 on: February 10, 2010, 11:39:03 AM »
pukul 5 iron pergi 220 meter nak mintak stroke ngn beginner mcm saye...............
kalo USGA 22.9 tak boleh main lg kat USA.....at least dalam 21.3 and below >:D >:D
kena banyak kan main kat asia dulu ataupun europe......
kalo kat asia ni cube main kat monterez pasal slope rating die rendah....
eman manan,

slope rating tu apa dia? ikut kecuraman slope kat fairways atau green ka?

Pak Ngah,

difficulty of the course nowadays bukan terletak kat Slope Rating dan Course Rating...ianya terletak di "Ke-Curangan" kawan2 kat dalam flight tu....kalau flight mates asyik "Ber-Selingkuh" aje, susah nak main... >:D >:D >:D

Betul tu Bro,

Tu yang banyak jadi kes partner kena lelong sekarang nie. Sampaikan TM lelong Pak Ngah. Issssssshhhhhhhhhhh

Offline FiVe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2763
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Hole In One..woohooo
  • Club: huru hara golf club
  • Handicap: 18
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #8 on: February 10, 2010, 03:53:47 PM »
nasib baik la aku blm tahap kn lelong...cuma x submit score card jaa.... :-* :-* :-*

Offline HiRo HisYaMuRA

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 577
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Shank, Duck, Duff, Slice....Dah rasa dah...
  • Handicap: 20
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #9 on: February 11, 2010, 10:04:38 AM »
Thank you bro Dzularmor...good reference...

Emang Manang....kau kena bagi aku stroke la...
2 stroke lagi....

Aku punya USGA = 22.9 ;D

pukul 5 iron pergi 220 meter nak mintak stroke ngn beginner mcm saye...............
kalo USGA 22.9 tak boleh main lg kat USA.....at least dalam 21.3 and below >:D >:D
kena banyak kan main kat asia dulu ataupun europe......
kalo kat asia ni cube main kat monterez pasal slope rating die rendah....

Emang Manang
Ape kena mengena USGA = Ulu Selangor Golf Association dgn USA????
"Air yang tenang......."

Offline Eyfa Jr.

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Female
  • Club: MALGA
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #10 on: March 07, 2010, 08:32:14 PM »
Salam Abg2 golfers, sy bdk bru bljr...byk yg tk fhm ttg golf ni lg..klu ladies handicap, camna nk kira lak...??? Byk lg nk tnye pasni... :-[
Eyfa Labrie

Offline Mat Dwan

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 165
  • Cookie Points +0/-0
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #11 on: April 07, 2010, 09:25:53 PM »
cmne nk dptkan h/cap card if we dont have any club members??this mayb a silly question but it's help me not to be silly forever..haha..thanks..

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #12 on: April 07, 2010, 10:03:41 PM »
Salam Abg2 golfers, sy bdk bru bljr...byk yg tk fhm ttg golf ni lg..klu ladies handicap, camna nk kira lak...??? Byk lg nk tnye pasni... :-[

Cik Eyfa Jr.

Kalau ikut USGA, cara kira sama aje tak kira gender...yang lain nya kat Course Rating and Slope Rating...sebab tu each course, slope rating for BLUE and RED lain...
so, untuk kira female HC, depa guna la Course Rating/Slope Rating RED punyer...


itu ilmu yang saya belajar dari atuk saya...kalau salah mintak maaf la yer..
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: HOW TO CALCULATE YOUR HANDICAP
« Reply #13 on: April 07, 2010, 10:06:27 PM »
cmne nk dptkan h/cap card if we dont have any club members??this mayb a silly question but it's help me not to be silly forever..haha..thanks..

kalau you cakap tanya soalan camni is a silly question or you are silly, then all of KakiGolf members are like you la..we are Silly People...

one option, you pi mana2 club (most of the clubs, not all), tanya depa ada provide HC maintainance ngan MGA tak..kalau ada tanya berapa cost nya...

another option, got few Golf Network Cards offer this facility..for example SSG...
only if you joined the membership...
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite