Author Topic: Grip Yang Baik  (Read 4324 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline irfani65

  • Newbie
  • Posts: 2
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 20
Grip Yang Baik
« on: April 29, 2010, 04:21:26 PM »
Salam,

Sy hcp 20. Sy nak minta sedikit tips dari tuan2 yg berpegalaman. Sy difahamkan grip perlulah lembut. Sy sering tertarik ke kanan kiranya grip terlalu kuat atau kadangkala fade apabila follow through tidak diselesaikan, ini juga berpunca dari grip yg agak kuat. Sy sering perasan bila grip agak lembut, bola pukulan sy akan lebih lurus. Masalahnya, sy lazim grip yg lembut semasa address, tetapi apabila take away dan lebih2 lagi downswing, grip akan menjadi lebih kuat. Ada idea tak macamana nak pastikan grip lembut itu tetap sama masa address, downswg dan impak dan seterusnya.

Offline HiRo HisYaMuRA

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 577
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Shank, Duck, Duff, Slice....Dah rasa dah...
  • Handicap: 20
Re: Grip Yang Baik
« Reply #1 on: April 29, 2010, 05:17:33 PM »
Salam,

Sy hcp 20. Sy nak minta sedikit tips dari tuan2 yg berpegalaman. Sy difahamkan grip perlulah lembut. Sy sering tertarik ke kanan kiranya grip terlalu kuat atau kadangkala fade apabila follow through tidak diselesaikan, ini juga berpunca dari grip yg agak kuat. Sy sering perasan bila grip agak lembut, bola pukulan sy akan lebih lurus. Masalahnya, sy lazim grip yg lembut semasa address, tetapi apabila take away dan lebih2 lagi downswing, grip akan menjadi lebih kuat. Ada idea tak macamana nak pastikan grip lembut itu tetap sama masa address, downswg dan impak dan seterusnya.

Alamak...aku pun handicap 20....takleh nak bagi nasihat la..... ;D
"Air yang tenang......."

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Grip Yang Baik
« Reply #2 on: April 29, 2010, 09:54:53 PM »
irfani,

Pelik gak tu...sebab saya mengamalkan apa yang you buat....soft grip at address, and grip harder on the downswing...which makes my ball flight better and good direction...hmmm...mysterious....:P
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Grip Yang Baik
« Reply #3 on: April 30, 2010, 12:53:51 AM »
jawapan ini ditujukan kpd tuan tubuh yg bertanya, serta jugak org lain yg belum kawin, atau yg baru kawin. Jawapan ini tidak berguna langsung kpd org yg anak tujuh, atau yg dah berbelas malah berpuluh tahun kawin (dipetik dan didengar dari pelbagai sumber) --

1. grip yang paling sesuai tidak semestinya sesuatu  grip yg anda sendiri suka atau gemar atau rasa selesa

2. grip paling sesuai bukan bergantung kpd lembut atau tidak, tapi ianya bergantung kpd apa yg dirasa selesa oleh pasangan anda.

3. grip yg pasangan anda suka dan selesa pada waktu ini pula mungkin dirasa tidak sesuai pulak untuk waktu lain. ia bergantung kpd sesuatu yg dinamakan "swing", atau lebih tepat diistilahkan sebagai "mood swing". hanya pasangan anda yg menentukan bila "mood swing" ini berlaku; dia pulak tidak perlu bagi alasan.

(awat aku rasa mcm tak berapa kena ja jawapan-jawapan ni....)

4. dipendekkan cerita (dah ngantuk ni, isuk kerja) apa-apa hal pun, sangat penting dijaga ialah "rhythm". do not rush your upswing, do not rush your down swing, hit it at the sweet spot, and make sure follow through is complete.

semoga jawapan ini ada ada faedahnya.
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline FiVe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2763
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Hole In One..woohooo
  • Club: huru hara golf club
  • Handicap: 18
Re: Grip Yang Baik
« Reply #4 on: April 30, 2010, 09:02:02 AM »
jawapan ini ditujukan kpd tuan tubuh yg bertanya, serta jugak org lain yg belum kawin, atau yg baru kawin. Jawapan ini tidak berguna langsung kpd org yg anak tujuh, atau yg dah berbelas malah berpuluh tahun kawin (dipetik dan didengar dari pelbagai sumber) --

1. grip yang paling sesuai tidak semestinya sesuatu  grip yg anda sendiri suka atau gemar atau rasa selesa

2. grip paling sesuai bukan bergantung kpd lembut atau tidak, tapi ianya bergantung kpd apa yg dirasa selesa oleh pasangan anda.

3. grip yg pasangan anda suka dan selesa pada waktu ini pula mungkin dirasa tidak sesuai pulak untuk waktu lain. ia bergantung kpd sesuatu yg dinamakan "swing", atau lebih tepat diistilahkan sebagai "mood swing". hanya pasangan anda yg menentukan bila "mood swing" ini berlaku; dia pulak tidak perlu bagi alasan.

(awat aku rasa mcm tak berapa kena ja jawapan-jawapan ni....)

4. dipendekkan cerita (dah ngantuk ni, isuk kerja) apa-apa hal pun, sangat penting dijaga ialah "rhythm". do not rush your upswing, do not rush your down swing, hit it at the sweet spot, and make sure follow through is complete.

semoga jawapan ini ada ada faedahnya.


what a good 1 la pro pakngahh.... >:D >:D

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Grip Yang Baik
« Reply #5 on: April 30, 2010, 11:33:56 AM »
jawapan ini ditujukan kpd tuan tubuh yg bertanya, serta jugak org lain yg belum kawin, atau yg baru kawin. Jawapan ini tidak berguna langsung kpd org yg anak tujuh, atau yg dah berbelas malah berpuluh tahun kawin (dipetik dan didengar dari pelbagai sumber) --

1. grip yang paling sesuai tidak semestinya sesuatu  grip yg anda sendiri suka atau gemar atau rasa selesa

2. grip paling sesuai bukan bergantung kpd lembut atau tidak, tapi ianya bergantung kpd apa yg dirasa selesa oleh pasangan anda.

3. grip yg pasangan anda suka dan selesa pada waktu ini pula mungkin dirasa tidak sesuai pulak untuk waktu lain. ia bergantung kpd sesuatu yg dinamakan "swing", atau lebih tepat diistilahkan sebagai "mood swing". hanya pasangan anda yg menentukan bila "mood swing" ini berlaku; dia pulak tidak perlu bagi alasan.

(awat aku rasa mcm tak berapa kena ja jawapan-jawapan ni....)

4. dipendekkan cerita (dah ngantuk ni, isuk kerja) apa-apa hal pun, sangat penting dijaga ialah "rhythm". do not rush your upswing, do not rush your down swing, hit it at the sweet spot, and make sure follow through is complete.

semoga jawapan ini ada ada faedahnya.

Saya setuju jawapan dan explanation Pak Ngah yang nombor 1, 2 dan 3 sahaja....
No 4 tu tak leh nak comment sebab saya tak main golf...
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline LA.

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 230
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: KRTU Kuantan, NHS: 259983
  • Handicap: 16
Re: Grip Yang Baik
« Reply #6 on: May 04, 2010, 11:19:44 AM »
jawapan ini ditujukan kpd tuan tubuh yg bertanya, serta jugak org lain yg belum kawin, atau yg baru kawin. Jawapan ini tidak berguna langsung kpd org yg anak tujuh, atau yg dah berbelas malah berpuluh tahun kawin (dipetik dan didengar dari pelbagai sumber) --

1. grip yang paling sesuai tidak semestinya sesuatu  grip yg anda sendiri suka atau gemar atau rasa selesa

2. grip paling sesuai bukan bergantung kpd lembut atau tidak, tapi ianya bergantung kpd apa yg dirasa selesa oleh pasangan anda.

3. grip yg pasangan anda suka dan selesa pada waktu ini pula mungkin dirasa tidak sesuai pulak untuk waktu lain. ia bergantung kpd sesuatu yg dinamakan "swing", atau lebih tepat diistilahkan sebagai "mood swing". hanya pasangan anda yg menentukan bila "mood swing" ini berlaku; dia pulak tidak perlu bagi alasan.

(awat aku rasa mcm tak berapa kena ja jawapan-jawapan ni....)

4. dipendekkan cerita (dah ngantuk ni, isuk kerja) apa-apa hal pun, sangat penting dijaga ialah "rhythm". do not rush your upswing, do not rush your down swing, hit it at the sweet spot, and make sure follow through is complete.

semoga jawapan ini ada ada faedahnya.

Dah try dah...tapi stroke jd lebih byk/makin bertambah la...tp xpe lah sbb yg penting 'feel' tuh..bab no 4 tu yg agak susah...no 1-3 just how to handle je..no 4 tu execution tp kalau jd....fuhhhhhh

Offline zainol

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 769
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Royal Pahang
  • Handicap: 15
Re: Grip Yang Baik
« Reply #7 on: May 05, 2010, 02:06:28 PM »
Ade kawan aku kata..." foward swing grip kiri kanan je, back swing yang best grip keliling"...
aku tak faham, apa makna dia.. tapi agak2 tu ade lah...!!

Offline IrwanMonterez

  • ***GOLF PRO***
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 163
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
    • www.aga.com.my
  • Club: KGNS, Kelab Rahman Putra
  • Handicap: 0 (Golf Pro)
Re: Grip Yang Baik
« Reply #8 on: June 05, 2010, 06:30:24 PM »
Ade kawan aku kata..." foward swing grip kiri kanan je, back swing yang best grip keliling"...
aku tak faham, apa makna dia.. tapi agak2 tu ade lah...!!
aku pun x paham..sorry

Offline IrwanMonterez

  • ***GOLF PRO***
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 163
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
    • www.aga.com.my
  • Club: KGNS, Kelab Rahman Putra
  • Handicap: 0 (Golf Pro)
Re: Grip Yang Baik
« Reply #9 on: June 05, 2010, 06:40:26 PM »
Salam,

Sy hcp 20. Sy nak minta sedikit tips dari tuan2 yg berpegalaman. Sy difahamkan grip perlulah lembut. Sy sering tertarik ke kanan kiranya grip terlalu kuat atau kadangkala fade apabila follow through tidak diselesaikan, ini juga berpunca dari grip yg agak kuat. Sy sering perasan bila grip agak lembut, bola pukulan sy akan lebih lurus. Masalahnya, sy lazim grip yg lembut semasa address, tetapi apabila take away dan lebih2 lagi downswing, grip akan menjadi lebih kuat. Ada idea tak macamana nak pastikan grip lembut itu tetap sama masa address, downswg dan impak dan seterusnya.
Irfani..
1. Mmg betul semasa address kita grip lembut..tetapi utk nak maintain kelembutan semasa backswing tu agak susah,sebabnya ini berlaku secara natural..(susah nak explain kalau dok menaip ni kang jadi cite lain pulak)
2. nnt kite gi minum kopi kite borak2 pasal grip..

Offline JK

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1751
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • mariiiiii mariii layan
  • Club: DANAU UKM
  • Handicap: 12
Re: Grip Yang Baik
« Reply #10 on: June 05, 2010, 09:18:01 PM »
Salam,

Sy hcp 20. Sy nak minta sedikit tips dari tuan2 yg berpegalaman. Sy difahamkan grip perlulah lembut. Sy sering tertarik ke kanan kiranya grip terlalu kuat atau kadangkala fade apabila follow through tidak diselesaikan, ini juga berpunca dari grip yg agak kuat. Sy sering perasan bila grip agak lembut, bola pukulan sy akan lebih lurus. Masalahnya, sy lazim grip yg lembut semasa address, tetapi apabila take away dan lebih2 lagi downswing, grip akan menjadi lebih kuat. Ada idea tak macamana nak pastikan grip lembut itu tetap sama masa address, downswg dan impak dan seterusnya.
Irfani..
1. Mmg betul semasa address kita grip lembut..tetapi utk nak maintain kelembutan semasa backswing tu agak susah,sebabnya ini berlaku secara natural..(susah nak explain kalau dok menaip ni kang jadi cite lain pulak)
2. nnt kite gi minum kopi kite borak2 pasal grip..
nak ikut jugakk

Offline nokia737

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 859
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • hepy - hepy main jer...
  • Handicap: 14
Re: Grip Yang Baik
« Reply #11 on: June 06, 2010, 02:35:18 AM »
Salam,

Sy hcp 20. Sy nak minta sedikit tips dari tuan2 yg berpegalaman. Sy difahamkan grip perlulah lembut. Sy sering tertarik ke kanan kiranya grip terlalu kuat atau kadangkala fade apabila follow through tidak diselesaikan, ini juga berpunca dari grip yg agak kuat. Sy sering perasan bila grip agak lembut, bola pukulan sy akan lebih lurus. Masalahnya, sy lazim grip yg lembut semasa address, tetapi apabila take away dan lebih2 lagi downswing, grip akan menjadi lebih kuat. Ada idea tak macamana nak pastikan grip lembut itu tetap sama masa address, downswg dan impak dan seterusnya.
Irfani..
1. Mmg betul semasa address kita grip lembut..tetapi utk nak maintain kelembutan semasa backswing tu agak susah,sebabnya ini berlaku secara natural..(susah nak explain kalau dok menaip ni kang jadi cite lain pulak)
2. nnt kite gi minum kopi kite borak2 pasal grip..
nak ikut jugakk

nak tahu rahsia gak..
USGA 13.4 (index)
White T-Box  ;)

Offline CrazyJ

  • Verified Member
  • Newbie
  • ****
  • Posts: 17
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez
  • Handicap: 16
Re: Grip Yang Baik
« Reply #12 on: June 12, 2010, 07:48:11 PM »
jawapan dia senang je...dtg range monterez..kita kasi grip baik punya...cite n taip mmg tak kan paham..buat depan mata baru bole jadi.. O0

Offline IrwanMonterez

  • ***GOLF PRO***
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 163
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
    • www.aga.com.my
  • Club: KGNS, Kelab Rahman Putra
  • Handicap: 0 (Golf Pro)
Re: Grip Yang Baik
« Reply #13 on: June 15, 2010, 08:01:39 PM »
sapa budak panjang ni??hahaha >:D

Offline Mat Dwan

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 165
  • Cookie Points +0/-0
Re: Grip Yang Baik
« Reply #14 on: June 18, 2010, 01:00:01 PM »
pandai la J aka panjang..nnti nk dtg monterez la..nk J ajar grip je..haha..