Author Topic: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?  (Read 4791 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ATTABOY

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 100
  • Cookie Points +0/-0
  • My 2010's magic number is 90
  • Club: Selesa Resort Golf Club
Here's the story. Last week, Mitsuka was playing in the World Ladies Championship. Now, she's a rather deliberate (read: slow) golfer and finally, she got penalized two strokes for her slow play. In frustration, she dropped her clubs and walked off the course.

Oh, but the story doesn't end there. Mitsuka was hit with a Japanese LPGA-record two-million-yen (USD $21,590) fine OR RM70,000. Wow !


Offline Budak Baik

  • MY ARSENAL
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 737
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • MAKANG BUDOK!
  • Club: KGSS (Kelab Golf Sana Sini)
  • Handicap: 24
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #1 on: June 25, 2010, 05:41:02 PM »
harap2 ayam macam saya ni tak la kena denda dengan flightmate kalu main lambat..
Driver: Taylormade R11 10.5deg
Woods: Taylormade burner TP 3wood
Rescue: Carlyne 19deg 3hybrid, TaylorMade R7 draw 22deg 4hybrid
Iron: Taylormade RAC TP Blade 3-PW
Wedge: Taylormade AW 52deg, Taylormade SW 56deg, Titleist Vokey 60deg
Putter: Scotty Cameron California Coronado

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #2 on: May 11, 2011, 02:38:12 AM »
Slow Play jangan buat pasal. Tapi apa cara nak atasi Slow Play? Apa sebab Slow Play? cuba try tengok sini, kot-kot ada pengajarannya:

http://ceritapakngah.com/05/slow-play-in-golf-errrrggghhhhh/

 ;D ;D ;D
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #3 on: May 11, 2011, 09:38:13 AM »
Slow Play jangan buat pasal. Tapi apa cara nak atasi Slow Play? Apa sebab Slow Play? cuba try tengok sini, kot-kot ada pengajarannya:

http://ceritapakngah.com/05/slow-play-in-golf-errrrggghhhhh/

 ;D ;D ;D

ada lagi satu kes...kalau sesapa yang dok flight blakang hamba allah ni memang terpaksa main lambat sikit kerana:

1. carik bola...kerana masa tee off bola cantik landing atas fairway tapi bila carik takde kerana hamba allah flight depan carik daun kering tutup bola kawan flight blakang..

2. attack pin and cantik landing dekat area pin tapi malangnya pin bukan dalam green kerana hamba allah flight depan alih pin pegi pacak kat tempat lain.

so amacam pak ngah...ada solution untuk kes ni.?
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #4 on: May 11, 2011, 10:01:34 AM »
Slow Play jangan buat pasal. Tapi apa cara nak atasi Slow Play? Apa sebab Slow Play? cuba try tengok sini, kot-kot ada pengajarannya:

http://ceritapakngah.com/05/slow-play-in-golf-errrrggghhhhh/

 ;D ;D ;D

ada lagi satu kes...kalau sesapa yang dok flight blakang hamba allah ni memang terpaksa main lambat sikit kerana:

1. carik bola...kerana masa tee off bola cantik landing atas fairway tapi bila carik takde kerana hamba allah flight depan carik daun kering tutup bola kawan flight blakang..

2. attack pin and cantik landing dekat area pin tapi malangnya pin bukan dalam green kerana hamba allah flight depan alih pin pegi pacak kat tempat lain.

so amacam pak ngah...ada solution untuk kes ni.?
...saya juge mengalami masaalah yang same...ada botol air mineral kecik dalam lubang atas green........hamba Allah tu main depan kami................
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline shah7710

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 643
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelabu Malami
  • Handicap: 24
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #5 on: May 11, 2011, 11:27:43 AM »
nasib baik le aku x pernah 1 flite dgn hamba Allah tue..tp apa2pun, slow play mmg ganggu game..last week at klgc, flite depan ktaorg men slow gler..waktu kat 1st nine, kitaorg minta nak potong, diaorg buat derk jer..pastu, 2nd nine, diaorg ckp flite depan slow! aduyaii...tertekan jiwa mcm nie...apa2pun, enjoy aje la ur game!
Bila la nak bagus nie..

Offline Wan Khalili (Bob UniKL)

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 241
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Ketor weh... lama benor tak main.
  • Club: Kelab Golf Kinta Batu Gajah Perak
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #6 on: May 12, 2011, 10:33:38 AM »
Anyway guys citer pasal slow play ni memang selalu terjadi dekat course. Esspecially weekend. Pada hemah saya la, solution:-

1. Jangan letak all beginners in one flight. (Diorang tak tau ethic, tak tau course management, tak tau cemaner nak main golf) so kena campor2.
2. Dalam satu flight, satu bola mesti tersangat familiar dengan golf course yang dia main - which he can make a call for Pro-Ball, takyah cari la.. drop jer.. an so on...
3. Mesti ada flight leader - all other bola kena respect... He can make a decision for ruling ect.. (kalau dah pukul 6 kali tak on gak... ambik bola tulis jer double par - kalau social game ler.. )
4. Playing time - kena pandai ler communicate antara buggy mate to speed up the game. - esspecially masa cari bola, yerlah flight leader aware ler.. kalau flight belakang dah cekak pinggang..
5. Anyway kadang2 kita pun kena pikir jugak... mungkin yang lambat tu sebab beginner, well all of us been there right so.. relax and sabor. Take your time plan your shots.. - tapi kalau practise swing pun sampai 10 kali tu lemak la.. address pun sempat sebatang rokok abis.. tu baik.. ronjang ngan rescue jer..

Pendapat saya jer... thanksss...
Driver - Titleist 910D3 Diamana 72s
3 Wood - Cleveland FW Miyazaki
3 iron hybrid - Adam Boxer A4
Irons - X-forged 2007 True Temper s300
52 - Titleist Vokey design
56 - cap ayam beli dari Rashid
Putter - Scotty Cameron X2

Offline warque

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 258
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
    • -=-=-=-
  • Club: None
  • Handicap: 20
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #7 on: May 12, 2011, 11:48:48 AM »
to not to slow-play while still being focused on your game, don not worry too much of the flite behind you! try your best to keep up with the flite in front... :) tul tak pro2 sekalian...?

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #8 on: May 12, 2011, 06:41:07 PM »
SAYA HARAP MANA2 YANG SENGAJA MAIN SLOW DAN MENGADA-NGADA ATAS PADANG GOLF KENA BAN NGAN ALL GOLF CLUBS...

HUH!
WALAUPUN GOLF SEKARANG AFFORDABLE, DOESN'T MEAN WE SHOULD "TARNISH" THE IMAGE OF GOLF WHICH WAS INTRODUCED AS GENTLEMEN GAME WITH GOOD ETIQUETTE AND RULES...

HARAP MAKLUM...
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #9 on: May 13, 2011, 12:41:48 AM »
A round of golf should take 4H15M

Offline mizunof

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 530
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 15
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #10 on: May 13, 2011, 08:38:58 AM »
assalam all, my 2 cent advise and views is;

1. if you are mentally and physically fit main lah kat carey island or

2. if you are again mentally and physicall fit main lah kat royal kg.kuantan or

3. if you are again and again mentally and physically fit main lah plak kat serendah golf culb,

all those courses mention above are walking course, in short you have all the time to sweat, walk, think, gossiping,strategising your next mistake or failure, improvising etc, etc, etc and lots more and you'll have no time complaining  whose is slow and is in good speed coz you have to walk like nobody else.

for example if you play in carey island for 18 hole it is like you've been walking for almost 6km for morning or evening with lots of enjoyment and excitement etc, etc.....ada bran kaaa!!!!

Offline KING ACAK

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 908
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: clubbin'
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #11 on: May 13, 2011, 08:55:05 AM »
assalam all, my 2 cent advise and views is;

1. if you are mentally and physically fit main lah kat carey island or

2. if you are again mentally and physicall fit main lah kat royal kg.kuantan or

3. if you are again and again mentally and physically fit main lah plak kat serendah golf culb,

all those courses mention above are walking course, in short you have all the time to sweat, walk, think, gossiping,strategising your next mistake or failure, improvising etc, etc, etc and lots more and you'll have no time complaining  whose is slow and is in good speed coz you have to walk like nobody else.

for example if you play in carey island for 18 hole it is like you've been walking for almost 6km for morning or evening with lots of enjoyment and excitement etc, etc.....ada bran kaaa!!!!

if you want to challenge your mental fitness....main lah ngan pak ngah ataupun dok flight blakang pak ngah.
btol x pak ngah.
ku pandunil kiri kanori,
wal saki baki,
tumpuk-tumpuk,
tahi unta!!!!

Offline mizunof

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 530
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 15
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #12 on: May 13, 2011, 09:18:24 AM »
hhaaa,,hhhaaa you make laugh lah brader, satu flight ngan pak ngah(done), belakang flight(done) and last but not least  depan flight(done)

and with all those matters yg membuat pak ngah tersangat insaf bila dengar nama mizunof, no matter where is the location or condition. comprande bruder !!

und velicht spielen zussamen einmal !!

Offline Daddyjoe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Kelip
  • Handicap: 22
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #13 on: May 13, 2011, 03:09:10 PM »
 

und velicht spielen zussamen einmal !!
[/quote]
maksudnya lebih kurang camni la.."macam ni susahlah nak maen, binatang!"
Tak baik cakap macam tu kat orang tua  bro!
The best wood in the golf bag is a PENCIL

Offline mizunof

  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 530
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 15
Re: DONT'T PLAY PLAY SLOW PLAY OK ! DO YOU KNOW HOW MUCH IT COST YOU ?
« Reply #14 on: May 13, 2011, 03:25:05 PM »
kau memang best lah DJ aku tergalak sampai berguling2 atas lantai nihh.

ada ke mamat tu nak acah mental aku yg dah nak sama retarded ngan mental kau(DJ) tu.