Author Topic: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE  (Read 54475 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline AJOY

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1117
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • PRACTICE MAKES PERFECT..
  • Club: NHS Golf club MGA (central)WP
  • Handicap: 6
Re: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE
« Reply #270 on: July 14, 2010, 10:43:34 AM »
Lupa nak beritau, bukan nak "spoil"kan mood .. tapi rasanya terpaksa "highlight" agar peristiwa tidak berulang .....

Terdapat beberapa peserta yg telah mendaftar nama utk menyertai 4th. Blue.Sky, dan tidak memberi sebarang maklum balas yang mereka akan "withdraw"kan diri mereka dpd acara tersebut, walaupun telah dikirim beberapa SMS, PM dan juga emel kpd mereka sebagai konfirmasi.

Akan tetapi pada hari berkenaan mereka ini tidak hadir sama sekali dan akibat dpd sifat kurang keperihatin mereka ini, saya sendiri terpaksa membayar pembayaran sewa "buggy" utk setiap seorg yg tidak hadir ("No Show" charges!).

Bagi mereka yg telah "withdraw" dan telah memberi maklum secara formal di forum ini sebelum tarikh acara ( tapi sebenarnyakan ... lebih baik seblom "closing date"  ;) ) ... Saya tiada masalah....

Tapi yg dah daftarkan nama pastu senyap ... sunyi sepi, pastu "No Show" ... nak buat camne? ... Blacklist? Buang Daerah? Ban? Denda? Ketuk Ketampi? Jual? >:( >:( >:(
organizer...kena lagi...mcm biasa dengar jer......(ni semua kes tak gentle...(bro gi main guli beb,tak payah ada ettiquette)golf is a gentleman game)..semlm pun kat KRTU,pun ada org try jugak....
USGA 5.7 (index)
MGA NHS NO:184942
temporary no; 262384
AJOY

Offline sah9393

  • Newbie
  • Posts: 30
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Nilai Springs GCC, KLCC
  • Handicap: 14
Re: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE
« Reply #271 on: July 17, 2010, 01:23:36 AM »
Lupa nak beritau, bukan nak "spoil"kan mood .. tapi rasanya terpaksa "highlight" agar peristiwa tidak berulang .....

Terdapat beberapa peserta yg telah mendaftar nama utk menyertai 4th. Blue.Sky, dan tidak memberi sebarang maklum balas yang mereka akan "withdraw"kan diri mereka dpd acara tersebut, walaupun telah dikirim beberapa SMS, PM dan juga emel kpd mereka sebagai konfirmasi.

Akan tetapi pada hari berkenaan mereka ini tidak hadir sama sekali dan akibat dpd sifat kurang keperihatin mereka ini, saya sendiri terpaksa membayar pembayaran sewa "buggy" utk setiap seorg yg tidak hadir ("No Show" charges!).

Bagi mereka yg telah "withdraw" dan telah memberi maklum secara formal di forum ini sebelum tarikh acara ( tapi sebenarnyakan ... lebih baik seblom "closing date"  ;) ) ... Saya tiada masalah....

Tapi yg dah daftarkan nama pastu senyap ... sunyi sepi, pastu "No Show" ... nak buat camne? ... Blacklist? Buang Daerah? Ban? Denda? Ketuk Ketampi? Jual? >:( >:( >:(
organizer...kena lagi...mcm biasa dengar jer......(ni semua kes tak gentle...(bro gi main guli beb,tak payah ada ettiquette)golf is a gentleman game)..semlm pun kat KRTU,pun ada org try jugak....


Bro MFG,
Saya telah memperhatikan keluhan boss tentang "No Show" di 4th Blue Sky Challenge, dan hanya 2 org aje yg memberi pendapat mereka tentang perkara yg membakit! Saya boleh di katakan org baru dalam forum ni, jadi member pd awal tahun ni, sungguhpun telah lama terjebak dalam permainan golf ni sejak di sekolah lagi (1960), baik sebagai pemain, penganjur dan penaja.

Golfers skrg bila dtg utk pertandingan, hanya mau semua persiapan siap dan terus "balun", ada makan dan kalau yg ada menang dpt hadiah. Semasa dulu senang nak organise pertandingan , sal "shot gun start" tak ujud! Apa2 pertandingan pun mula di tee box 1 dan 10, mula dari 7 pagi sampai lah ptg. Mana2 golfers yg dtg lambat pun senang di adjust utk masuk flight yg tertentu dan kalau ada yg tak dtg pun kita boleh cari sesiapa yg ada utk mengisikan kekosongan itu, sebab ada masa utk cari org lain.

Skrg, penganjur banyak tekanan, sal klub2 golf kita mau "guranteed no of flights" (mau keuntungan mereka dulu), baru dia sanggup tutup lapangan utk kita boleh gunakan. Saya pun terlibat dalam 4th Blue Sky ni secara tak langsung, mendapatkan Tasik puteri utk pertandingan, jadi saya tau akan masalah yg Boss MFG kita lalui.

Golfers "no show" telah melambatkan mula pertandingan kita semasa 4th Blue Sky sal 4 atau 5 flight yg ada tiga pemain aje. Jadi hendak adjust utk penuhkan flight memakan masa sedikit. tetapi pemain2 yg sedang tunggu di buggy yg sudah siap udah mengelur, "Apa lambat ni, cakap t off kul 2". Buggy yg di siapkan, tapi tak pakai tetap kena bayar dan juga makan yg telah di aturkan. Ini yg di tanggung pihak penganjur, bila ada "no show"

Ini pun belaku semasa saya dan 5zal menganjurkan G2G di Nilai Spring, kena lah mamat tu bayar!

Pada pendapat saya, boss buka lah satu thread, dan letak nama2 yg "no show" ini, jadi lain kali takde lah yg saja nak letak namanya. Thread ni juga termasuk untuk G2G dan lain2 pertandingan yang di anjurkan oleh Kakigolfers kita. Bila ada pertandingan, senang lah kita nak "cross check" yang dah buat hal.

Boss MFG, boleh tak senaraikan scoring di 4th Blue Sky, boleh semua tau yang mana buaya, ular, harimau atau sotong!!!

Kalau ada sesiapa nak bagi komen atau cadangan2 yg lain, silakan!

sah9393
Saya dah kurang menganjur pertandingan sal skrg jaga caddy aje, lagi senang!!
Tanya Pak Ngah, 5zal, Liza M, Ahman, Abg Zek, Bujal dan dll. . . . . . . . .
Years ago, when man cursed and beat the earth with sticks, it was call WITCHCRAFT. Today, it is known as GOLF.

Offline AJOY

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1117
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • PRACTICE MAKES PERFECT..
  • Club: NHS Golf club MGA (central)WP
  • Handicap: 6
Re: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE
« Reply #272 on: July 17, 2010, 09:16:11 AM »
sy rasa disiplin... tetap disiplin beb....elok gak cadangan bukak 1 thread,yg naik kan nama mereka2 yg selalu letak nama pastu kencing...atau no show ni...(without reason)..kalau kita nampak byk kali sgt dah nama beliau naik kat thread tu...faham2 je lah....(apa yg perlu buat) kalau menda tu register lg kat event yg akan datang....
USGA 5.7 (index)
MGA NHS NO:184942
temporary no; 262384
AJOY

Offline rochie

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1061
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Monterez, Kg Kuantan
  • Handicap: 13
Re: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE
« Reply #273 on: July 17, 2010, 10:37:46 AM »
sy rasa disiplin... tetap disiplin beb....elok gak cadangan bukak 1 thread,yg naik kan nama mereka2 yg selalu letak nama pastu kencing...atau no show ni...(without reason)..kalau kita nampak byk kali sgt dah nama beliau naik kat thread tu...faham2 je lah....(apa yg perlu buat) kalau menda tu register lg kat event yg akan datang....

PAYMENT 1 DAY BEFORE TOURNAMENT JE

Offline ATTABOY

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 100
  • Cookie Points +0/-0
  • My 2010's magic number is 90
  • Club: Selesa Resort Golf Club
Re: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE
« Reply #274 on: July 21, 2010, 11:21:25 PM »
Apasal nak kesian kesian? Pakat terus gantung jek utk 1 tahun. Kira capital punishment la dlm game golf utk dosa mcm ni. Pasalnye dia org ni menyusahkan bukan sorang tapi semua org. Yg kensel last day ke pagi game ke tapi ada courtesy call organizer saya syorkan kita maafkan conditionally dia agree bayar gak if club still charged us. Kalau tak putus tunangan. Ikhlas dari Attaboy yg kekadang terlanjur jadi Organizer jugak.

Offline A P

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 228
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: KRTU
  • Handicap: 15
Re: 4th. BLUE.SKY GOLF CHALLENGE
« Reply #275 on: July 25, 2010, 09:11:20 PM »
Salam semua,

Ini pandangan sy.
Kita kena pakai prinsip sejagat, Yg Bersalah patut dihukum, Yg Rugi patut diganti. Atas dasar ini pertama kena tentukan kebersalahan OMG (org main golf). Mana boleh hukum org yg tidak beralah. Kalau dah x datang selepas mengesahkan kehadiran tanpa alasan yg munasabah, maka OMG tlh melakukan kesalahan. Sebelum disabitkan kesalahan, OMG perlu diberi peluang membela diri (hantarlah sms, PM, email dsb utk minta sbb musabab ketidakhadirannya). Kalo OMG x jwb atau jwpn x zahirkan alasan yg munasabah, barulah dia didapati bersalah dan hukuman penggantungan / amaran dsb yg difikirkan patut dijatuhkan.
Seterusnya yg rugi diberi gantirugi. Prinsip ini mudah sekali difahami. Kalau belanja / wang ringgit tlh dikeluarkan, pihak yg mengeluarkan belanja itu hendaklah diberi gantirugi oleh OMG terbabit.
Mcm mana pulak dgn booking bp kwn2. Sy cadangkan pihak yg booking itulah yg patut bayar gantirugi.
Bagaimana dgn OMG yg x endah lalu dihukum dan x baya4 gantirugi? Dia perlu bayar bila dia nak bergiat semula.
Jika dia terus lenyap, maka bersyukurlah, kerana bertambahlah ASA (amanah saham akhirat) tuan penganjur dan bersyukurlah kerana harga yg dibayar utk menyingkirkan OMG seperti ini dari masyarakat KG, amatlah murah kerana maruahnya amat murah.

Maafkan sy. Pandangan sy ini mengguris hati tuan2 & puan2.

AP
A P