Author Topic: Macamana nak dapat roll dari tee-off  (Read 4055 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline az3pac

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: Meru Valley
  • Handicap: 24
Macamana nak dapat roll dari tee-off
« on: October 14, 2010, 11:36:39 AM »
Kakigolf,

Ada tips tak nak dapatkan roll yang lebih dari tee-off..
Bola dan direction betul,straight but when jatuh bola mati kat fairway tanpa roll..
Frust coz flight mate pukul bola xelok tapi roll dalam +10 meters

Offline Ateh

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2501
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Well" u know me?...
    • Ateh - PruBSN Takaful
  • Handicap: 18
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #1 on: October 14, 2010, 01:19:30 PM »
Kakigolf,

Ada tips tak nak dapatkan roll yang lebih dari tee-off..
Bola dan direction betul,straight but when jatuh bola mati kat fairway tanpa roll..
Frust coz flight mate pukul bola xelok tapi roll dalam +10 meters

Rase-rase lar kan driver punya degree memainkan peranan jgak, cuba pakai driver dari 10.5 ke 9.5 atau 9.0 ianya boleh menambah roll dan distance kot. Cuba dulu baru tahu.... 
"Jgn merasa rendah diri apabila score tinggi dan jgn pula meninggi diri apabila score rendah." So stay cool and focus...

Offline AccidentalGolfer

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 158
  • Cookie Points +0/-0
  • Handicap: 22
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #2 on: October 14, 2010, 03:01:55 PM »
Salam Az3pac,

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0HFI/is_12_57/ai_n27040722/?tag=content;col1

Jangan sampai berserabut menatap artikel ini. Banyak variable yang menyumbang kepada ball flight yg optimum.

Pepun, harap sumbangan artiel ini dapat membantu.



Bidik..... jangn tak bidik!  ;D

 

Offline erizzzzz

  • Syariah compliant, kekadang je x...
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 537
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Now a full time caddy
    • Law for the Laymen
  • Club: Danau & NHS Golf Club
  • Handicap: 23
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #3 on: October 14, 2010, 03:10:37 PM »
t-off kau tinggi sgt ke?

1. jenis bola... contoh TM red tak roll byk, tp black lebey roll compare to red.
2. shaft
3. deg
4. cara swing

aku t-off tinggi sgt... bola mana nak roll? maybe kita sama problem kot
baru aku tau camtu rupanya cara nak pukul bola...

Offline Daddyjoe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Kelip
  • Handicap: 22
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #4 on: October 14, 2010, 05:08:05 PM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D
The best wood in the golf bag is a PENCIL

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #5 on: October 15, 2010, 12:04:06 AM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D
jangan tanya ok? kenangan mengusik jiwa wo!!
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline abangbongsu

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1633
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • ...jangan pukul kuat, ...pukul jauh je !!....
  • Club: Kunta Kinte GCC
  • Handicap: 6
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #6 on: October 15, 2010, 09:56:01 AM »
don't hit hard, hit longggggg..{JANGAN PUKUL KUAT,  PUKUL JAUH JEEE !!!!!!!}
tips for putting: kuat sikit, tapi jangan laju

Offline az3pac

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: Meru Valley
  • Handicap: 24
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #7 on: October 15, 2010, 04:50:28 PM »
Akan mencuba tips2 nie esok tgk apa jadi..

Offline az3pac

  • Newbie
  • Posts: 15
  • Cookie Points +0/-0
  • Club: Meru Valley
  • Handicap: 24
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #8 on: October 17, 2010, 02:34:23 PM »
Semlm main tee-off dah ok,start 2 roll dah..
Weather main peranan gak,kalau fairway dah trimmed & panas boleh roll bola
Kalau main awal pagi & fairway soggy mmg plucked bola

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #9 on: October 24, 2010, 12:26:08 AM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D

Joe! Sardine roll ngn Swiss roll .... Mana lebih roll? .... Kalau rock & roll? OK tak roll dia?

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #10 on: October 24, 2010, 11:11:20 AM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D

Joe! Sardine roll ngn Swiss roll .... Mana lebih roll? .... Kalau rock & roll? OK tak roll dia?

MFG,
sardine roll dgn swiss roll sama jer kot roll dia. roll ke depan sikit, pastu roll balik ke belakang sikit, masuk mulut!
rock n roll? langsung tak roll, goyang jer lebih, peluh kuat (sorry fzal!)
roll call - langsung tak bulih bergerak.

tapi salah satu cara yg efektif nak bagi bola roll jauh jauh, my advice: pukoi bagi bola tu jatuh atas buggy track. jatuh 200 meter, lompat dan lantun dan roll 70 meter. (jauh ke depan, ke kanan, ke kiri, belum tentu!)
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline FiVe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2763
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Hole In One..woohooo
  • Club: huru hara golf club
  • Handicap: 18
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #11 on: October 25, 2010, 08:43:50 AM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D

Joe! Sardine roll ngn Swiss roll .... Mana lebih roll? .... Kalau rock & roll? OK tak roll dia?

MFG,
sardine roll dgn swiss roll sama jer kot roll dia. roll ke depan sikit, pastu roll balik ke belakang sikit, masuk mulut!
rock n roll? langsung tak roll, goyang jer lebih, peluh kuat (sorry fzal!)
roll call - langsung tak bulih bergerak.

tapi salah satu cara yg efektif nak bagi bola roll jauh jauh, my advice: pukoi bagi bola tu jatuh atas buggy track. jatuh 200 meter, lompat dan lantun dan roll 70 meter. (jauh ke depan, ke kanan, ke kiri, belum tentu!)


pakngah dh dpt kat hijauuu.....

Offline Daddyjoe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1309
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Kelip
  • Handicap: 22
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #12 on: October 25, 2010, 10:26:41 AM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D

Joe! Sardine roll ngn Swiss roll .... Mana lebih roll? .... Kalau rock & roll? OK tak roll dia?

MFG,
sardine roll dgn swiss roll sama jer kot roll dia. roll ke depan sikit, pastu roll balik ke belakang sikit, masuk mulut!
rock n roll? langsung tak roll, goyang jer lebih, peluh kuat (sorry fzal!)
roll call - langsung tak bulih bergerak.

tapi salah satu cara yg efektif nak bagi bola roll jauh jauh, my advice: pukoi bagi bola tu jatuh atas buggy track. jatuh 200 meter, lompat dan lantun dan roll 70 meter. (jauh ke depan, ke kanan, ke kiri, belum tentu!)


pakngah dh dpt kat hijauuu.....
Kad hijau -"sin bin"..duduk dalam jamban 3 hari (patut la tak nampak kat KLGCC!
The best wood in the golf bag is a PENCIL

Offline FiVe

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 2763
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Hole In One..woohooo
  • Club: huru hara golf club
  • Handicap: 18
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #13 on: October 25, 2010, 11:18:53 AM »
Sardine Roll kene tanya Pro Rahman@U54 ;D

Joe! Sardine roll ngn Swiss roll .... Mana lebih roll? .... Kalau rock & roll? OK tak roll dia?

MFG,
sardine roll dgn swiss roll sama jer kot roll dia. roll ke depan sikit, pastu roll balik ke belakang sikit, masuk mulut!
rock n roll? langsung tak roll, goyang jer lebih, peluh kuat (sorry fzal!)
roll call - langsung tak bulih bergerak.

tapi salah satu cara yg efektif nak bagi bola roll jauh jauh, my advice: pukoi bagi bola tu jatuh atas buggy track. jatuh 200 meter, lompat dan lantun dan roll 70 meter. (jauh ke depan, ke kanan, ke kiri, belum tentu!)


pakngah dh dpt kat hijauuu.....
Kad hijau -"sin bin"..duduk dalam jamban 3 hari (patut la tak nampak kat KLGCC!

sin bin 2 menatang ape joe???hehehehehe....

Offline ariffphotography

  • Verified Member
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 277
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Saya bukan pro.Handicap baru 20. Dah naik:)
  • Club: Monterez
  • Handicap: 14
Re: Macamana nak dapat roll dari tee-off
« Reply #14 on: October 27, 2010, 10:55:24 PM »
nak dapat roll pada bola and distance extra masa tee off ialah masa follow through,roll the club.
tips ni saya dapat mase main golf dengan seorang korean guy.
kalau buat extra 20m lebih kot.try tgk.Kalu tk jadi,jgn marah saya. O0
What's in my bag?
-Taylormade R9 SUPERTRI
-Taylormade R9  3wood(LOOKING FOR SHAFT)
-LOOKING FOR HYBRID!!
-Iron 4>P Titleist AP2
-Taylormade ZTP 56* wedge
-cleveland 60* wedge
-Odyssey White Hot XG Rossie Blade putter