Author Topic: Sime Darby gives up on IJN  (Read 5269 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline brabusgolf

  • Newbie
  • Posts: 45
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 12
Sime Darby gives up on IJN
« on: January 08, 2009, 01:04:31 AM »


SAY NO TO SIME DARBY

Sime Darby pulls out, announces it will not pursue plan to acquire stake in National Heart Institute (IJN)

IJN's deal is off!!! ... Best news for the new year ... Bless all you Malaysians...combined effort from everybody who sat and spat on Sime Darby for trying to take away IJN from the Rakyat.

From the STAR...

Sime Darby Bhd has dropped its plans to acquire a 51% stake in the National Heart Institute (IJN). In an announcement to Bursa Malaysia on Tuesday, the company said the decision was based on public sentiment and feedback it received after the government deferred its plan to allow Sime Darby to start talks with the Ministry of Finance on the IJN stake.

Offline che

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1058
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: PDGCC
  • Handicap: 23
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #1 on: January 08, 2009, 09:27:06 AM »
Sapa laa pandai2 come up with this dumb idea in the first place....?

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #2 on: January 08, 2009, 05:25:20 PM »
Sapa laa pandai2 come up with this dumb idea in the first place....?

Lagi mau tanya saper lagi ker? hehehe!!!  ;D

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #3 on: January 08, 2009, 05:31:03 PM »

... Bless all you Malaysians...

Don't count your blessings yet bro ...

Maybe this is just a show. Lets wait after the KT by-elections. Some were saying, BN win or loose... it will be bye bye IJN, by hook or by crook (maybe by crook kot) ... it will be INSTITUT JANTUNG SIME DARBY.

Itu kata org lah ....  ;)
« Last Edit: January 16, 2009, 09:07:10 AM by mrfeelgood »

Offline ksyc13

  • Newbie
  • Posts: 44
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Mana Saja
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #4 on: January 08, 2009, 07:17:39 PM »
Has Pak Lah made any comments on this yet? I think a bit too premature to be smoking cigars & celebrating. It is still far from over!!!

Until the KT by-elections is over, I'm still NOT CONVINCED ... yet!!!
"You know the world is going crazy when the best rapper is a white guy, the best golfer is a black guy, the tallest guy in the NBA is Chinese, the Swiss hold the America's Cup, France is accusing the U.S. of arrogance, Germany doesn't want to go to war ..."

Offline che

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1058
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: PDGCC
  • Handicap: 23
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #5 on: January 09, 2009, 12:54:50 PM »
Sime Darby ni nampak macam special je.... x dapat IJN, dapat LCCT Terminal kat Labu.

Nampak macam Sime Darby ni mmg kena dapat something gak b4 march... by hook or by crook.... yeahh?

Allah knows best!

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #6 on: January 09, 2009, 02:27:51 PM »
Sime Darby ni nampak macam special je.... x dapat IJN, dapat LCCT Terminal kat Labu.

Golden handshake, Go-away present utk ada seseorg tu kot!

Offline brabusgolf

  • Newbie
  • Posts: 45
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 12
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #7 on: January 10, 2009, 01:32:03 AM »
Sime Darby ni nampak macam special je.... x dapat IJN, dapat LCCT Terminal kat Labu.


For those who are in the dark, a brief background .....

**************************************************

Sime Darby has been given Cabinet approval to build a RM1.7 billion Low-Cost Carrier Terminal (LCCT) in Labu. Many suspect this to be part of Abdullah's "midnight regulations".

Labu is not in Malaysia Airport's KLIA expansion plan. In their masterplan, the new LCCT is to be near the Bunga Raya Complex. The masterplan, according to an aviation editor, was already approved by their Board of Directors.

"The government is derailing their own objectives, vision and mission for KLIA (of becoming a hub) when it approved the Labu airport. As it is, the present LCCT just opened its new arrival hall," the aviation editor said.

**************************************************

Some rather interesting comments posted at another forum  .....

"An airport at Labu means there will be two busy airports side by side less than 10 kilometers straightline distance from each other.There is increased possibility of conflict in traffic between aircraft operating into and out of KLIA and Labu. Consequently, there has to be a high level of coordination between the air traffic controllers of the two airport thereby increasing their workload and stress levels. Under such circumstances mistakes can happen which will have disastrous consequences.

For safety of flights at and around airports, the International Civil Aviation Organisation, ICAO recommends that the distance between two airports should be at least 40 kilometers.

The bottom line is that if an airport is built at Labu, the flight safety level of KLIA and the airport at Labu will probably be downgraded by the international aviation community and everybody, MAB, AirAsia and Sime Darby will end up losers".

Here's another  ......

"Sebagai bekas seorang pegawai DCA, saya terpanggil untuk membuat komen mengenai perkara ini. Seperti biasa SD & Airasia, sebagai business entiti, mau membuat duit sebanyak mana yang mungkin. Apa logiknya membuat LCCT yang lain berhampiran dengan LCCT sediada? Tak masuk akal langsung. LCCT sediada sedang diperbesarkan dan akan diperbesarkan oleh MAHB.

Kos projek sebanyak RM1.9b adalah menyamai kos projek LTAB Kota Kinabalu. Ini bermakna projek SD/AirAsia JV ini merangkumi membina sebuah lapangan terbang yang sama besar dengan KKIA. Apakah tidak diambilkira mengenai pesawat-pesawat yang akan mendarat (atau berlepas) di KLIA adalah terlalu hampir dengan pesawat-pesawat yang akan mendarat (atau berlepas) di Labu? Hanya mereka yang tidak memahami akan operasi lapangan terbang akan berbuat demikian. Kemungkinan besar tiada 'separation' anatara pesawat dan ini menjejaskan keselamatan penumpang-penumpang dan harta benda. Bagaimana dengan peralatan-peralatan yang lain seperti Menara Kawalan, mesin-mesin keselamatan. Siapakah yang akan menggendalikan semua ini. Membuat lapangan terbang memang mudah tetapi untuk menggendalikannya tidaklah mudah seperti yang dijangka oleh kebanyakan orang.

Syarikat manakah nanti yang akan menggendalikan Lapangan Terbang Antarabangsa Labu (LTAL)nanti? AirAsia? SD atau Kerajaan Negeri? Kos operasi untuk menggendali LTAL nanti akan mencecah RM40j setahun. Siapa yang akan bayar. Pengguna juga akan dijadikan paymaster.

Adakah LTAL untuk AirAsia sahaja atau untuk Sime Darby Air dimasa akan datang? Sudah tentunya syarikat penerbang asing tidak akan menggunakan LTAL ini. Bagaimana dengan connecting flight? Banyak persoalan yang timbul yang memerlukan jawapan.

MAHB telah diarah untuk membuat JV diperingkat antarabangsa. Di Turkey, Kemboja, India, Kazashtan dll. Mengapa di negara sendiri, MAHB dipinggirkan? Bukankah MAHB itu GLC? Bagaimana dengan pemagam saham MAHB? Mengapa mereka berdiam? Hasil MAHB akan berkurangan. Jika LTAL ini menjadi, kemungkinan MAHB pun gulung tikar. Kita perlu tahu bahawa MAHB menyelenggara lapangan-terbang yang tidak memberi keuntungan seperti Ipoh, Long Pasia dan Melaka.

MAHB diwujudkan diatas Dasar Penswastaan...kemana perginya dasar ini sekarang.

Disini juga ingin saya membuat teguran terhadap MAHB kerana terdapat terlalu ramai anggota PGA di lapangan terbang kita. ini memberi persepsi bahawa Lapangan Terbang kita tidak selamat. Lebih elok pihak PGA membuat operasi pencegahan jenayah kerana ini sedang berleluasa".
« Last Edit: January 10, 2009, 01:37:43 AM by brabusgolf »

Offline alvinyap

  • Newbie
  • Posts: 29
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: None
  • Handicap: 16
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #8 on: January 10, 2009, 02:04:21 AM »
Let's Golf!

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #9 on: January 11, 2009, 08:17:04 PM »
Sime Darby ni nampak macam special je.... x dapat IJN, dapat LCCT Terminal kat Labu.

Nampak macam Sime Darby ni mmg kena dapat something gak b4 march... by hook or by crook.... yeahh?

Allah knows best!

Che ... sila jawab yg bawah ni ......  ;)


Offline brabusgolf

  • Newbie
  • Posts: 45
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 12
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #10 on: January 12, 2009, 01:17:29 AM »

bro, i just posted a long explaining above .. probably you missed reading it!  ;)
« Last Edit: January 12, 2009, 01:19:12 AM by brabusgolf »

Offline che

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1058
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: PDGCC
  • Handicap: 23
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #11 on: January 12, 2009, 11:44:55 AM »
Quote
Che ... sila jawab yg bawah ni ......  Wink

Quote
bro, i just posted a long explaining above .. probably you missed reading it!

Brabusgolf.... MrFeelgood saja nak cucuk aku tuh.... that what makes him feel good hahaha!!!

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #12 on: January 12, 2009, 09:05:34 PM »
MrFeelgood saja nak cucuk aku tuh.... that what makes him feel good hahaha!!!

main pasing2 pulak doh!!!  ;)

Offline mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #13 on: January 12, 2009, 09:30:12 PM »
sebuah cerita menarik yg saya dapat dpd sebuah website ....

Terdapat satu kisah, disuatu zaman, dimana seorang Bendahara yang amat baik akhlaknya, Amirul A Bahari, diberikan peluang sebagai Pemerintah Maharaja, apabila Memanda Kekanda sebelum itu, Mutawakkil Mahmood, seorang bekas tabib kampung, memilih untuk mengundurkan diri dan lama kemudian, membuka sebuah warung pau.

Sebelum berundur, Mutawakkil Mahmood bercadang untuk mengadakan sistem bot penambang diseluruh negeri, dari Kampung Utara ke Kampung Selatan, bagi memudahkan para pedagang membawa buah buahan dan hasil masing masing kepasar pasar dipelbagai kampung sepanjang laluan bot penambang ini dengan efisyen dan murah. Cadangan ini besar dan ramai rakyat menjangka ianya akan memajukan lagi pengeluar hasil dikampung kampung.

Apabila Pemerintah Maharaja Amirul A Bahari mengambil alih, beliau terus MEMBATALKAN perencanaan membina sistem bot penambang demikian. Ramai rakyat terkejut. Perjalanan rundingan dengan Pemerintah Maharaja dan Pembesar Pulau Selatan juga terbantut, walaupun dikatakan Amirul A Bahari amat akrab dengan Rosli Si Along, Pemerintah Maharaja yang mengambil alih dari Gosok Tong dan ayahandanya, Rosli Kuyu masih lagi bertenaga memberikan sepatah dua kata kepada jemaah khairahnya. Amirul dikatakan rajin mengadakan permainan congkak persahabatan bersama Gosok Tong, bagi mengiratkan silaturahim dengan kuli kuli Pulau Selatan.

Baru baru ini, seorang bekas Pegawai unit tempur elit Force 130 yang telah minta didisband itu menemui cerita bahawa anakanda Amirul A Bahari, Khairuddin Amirul, seorang pedagang kayu api dan pembina sampan, BERCADANG untuk menjadi seorang pembangun kampung dan ladang TERBESAR diKepualuan ini. Beliau bercadang untuk mengumpulkan beberapa kebun dan pemilik kebun untuk dijadikan satu gedung yang besar dan kuat.

Khairuddin juga dikhabarkan bercadang untuk mengambil alih gedung yang menguruskan perniagaan bot penambang utara-selatan sediada. Ini kerana gedung ini mempunyai banyak kebun kelapa merata Mukim, terutama diPulau Selatan, ditempat bernama Teluk Pintu dan kebun ini amat bagus dibangunkan sebagai kampung. Jika kampung ini boleh didirikan dikebun Teluk Pintu, maka lumayan hasilnya. Ini juga amat bersangkutan dengan kunun kunun perjanjian antara Penghulu Mukim bahawa jika berlaku keadaan dimana bot penambang tiada lagi boleh disambung perkhidmatan kePulau Selatan, maka Penghulu Mukim Pulau Selatan berhak mengambil kebun Teluk Pintu, yang dikatakan berharga itu.

Ini dikatakan peluang yang diambil sepenuhnya dari usaha ayahandanya berbaik baik dengan Pemerintah Maharaja Pulau Selatan, ditunjukan dari selalu bermain congkak bersama menimbulkan kemesraan, sambil bertepuk tepuk belakang. Ini juga sinergi dengan cerita adinda ipar kesayanganya, Beruk Hitam, berkecimpung dengan perdagangan emas dan berdagang emas dengan peniaga dari Pulau Selatan.

Mungkin perlahan lahan kebun kebun bagus milik pekebun Mukim Besar Nusantara akan tergadai akibat opportunists segelintir ini.

* Hikayat ini adalah cereka semata mata. Ia tidak melibatkan sesiapa hidup atau mati. Jika ianya bersamaan dengan kisah mana mana orang masih hidup atau mati, ianya secara KEBETULAN semata mata.

 :) :) :)


Offline brabusgolf

  • Newbie
  • Posts: 45
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 12
Re: Sime Darby gives up on IJN
« Reply #14 on: January 12, 2009, 09:40:21 PM »
maybe its a plan that they have for sime darby to become a replacement company for petronas when malaysia becomes a net importer of oil 5 years later...  :D :D :D