Author Topic: Distance marker is center of green or front of the green?  (Read 2548 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline chemat

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 51
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Distance marker is center of green or front of the green?
« on: April 23, 2009, 11:25:26 AM »
Salam,

Saya ingin bertanya soalan basic?. Confuse sket sebab jawapan diterima berbeza2.

Distance marker kat fairway tu, is it distance to front of green or center of green?. Ada yg kata front ada yg kata center?. Kalau la front of green, jika kita tinggal 100m tapi green to panjang 30-40m dan pin kat belakang, jauh beza tu. Dari pitching kena guna 9 atau 8 iron. Kalau center pun, kalau pin tu center, maknanye if pin kat depan, will be less than 100m. Yg ni aku confuse sket sbb kadang over, kadang2 short.

Nak tanya pendapat yg arif, maklum la saya beginner  ;).

Chemat.

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #1 on: April 23, 2009, 05:17:30 PM »
Chemat,

So far, saya tak pernah jumpa lagi course yang marking dia to the front green. Standard is to center of the green.

Memang kita susah nak gauge the actual distance sebab tak semua golfer tau the size of the green unless you play that course often...

Pasal over or short, banyak factor jugak..bukan aje sebab kita tak dapat actual distance from ball position to the pin/green, tapi swing factor pun ada...ada hari kita hit little fat shot, and someday with thin shot or perfect shot...as a result, kadang2 sampai, kadang2 tak...

Believe it or not, the position of the ball on fairway/before the green affect the distance..for example, if the ball is lying on uphill fairway, the position of the club face tend to be open up, so sometimes PW may end up become AW...or if you close the club face, PW may become 9 iron (again, depends on how you hit the ball)...

just no cents opinion...

Cheers!
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline chemat

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 51
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #2 on: April 23, 2009, 10:28:23 PM »
Chemat,

So far, saya tak pernah jumpa lagi course yang marking dia to the front green. Standard is to center of the green.

Memang kita susah nak gauge the actual distance sebab tak semua golfer tau the size of the green unless you play that course often...

Pasal over or short, banyak factor jugak..bukan aje sebab kita tak dapat actual distance from ball position to the pin/green, tapi swing factor pun ada...ada hari kita hit little fat shot, and someday with thin shot or perfect shot...as a result, kadang2 sampai, kadang2 tak...

Believe it or not, the position of the ball on fairway/before the green affect the distance..for example, if the ball is lying on uphill fairway, the position of the club face tend to be open up, so sometimes PW may end up become AW...or if you close the club face, PW may become 9 iron (again, depends on how you hit the ball)...

just no cents opinion...

Cheers!

Center rupa nya. Terima kasih saudara Ahman.


Offline ishakmy

  • Verified Member
  • Full Member
  • ****
  • Posts: 163
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Handicap: 0 (Golf Pro)
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #3 on: April 29, 2009, 08:19:10 AM »
Bro Chemat,
Saya agree dgn Bro Ahman,Memang standard distance is to the center of green.Klu pin merah atau biru kita kena buat adjustment sendiri.
Samaada short atau over it depend on our swing.

Offline che

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 1058
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: PDGCC
  • Handicap: 23
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #4 on: April 29, 2009, 08:51:22 AM »
Aku ingat distance from tee-box to center of the pin hehehe....
Nampak sangat x faham lg bab bab golf ni....

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #5 on: April 29, 2009, 09:44:57 AM »
Center of the pin?? :)

Normally, I selalu check scorecard before start playing...especially the yardage and also pin placement...

Certain course, yardage di ukur guna Yards and some are using Meters..so, amat penting untuk club selection...pastu, tak semua course pakai same color of flag to indicate the location of pin...

Some are using, RED for front, WHITE as center and BLUE for BACK...tapi ada jugak guna different colors...biasanya flag color indication ada stated kat scorecard...


Ada jugak Pin Placement yang kurang kita ambil kira, especially bila green design tu agak pelik...ada yang memanjang ke tepi, ke belakang dan macam2...so, tak semua calculation kena +/- to estimate the distance..

apa2 pun, belasah aje...hehehehe...happy golfing!

***yang penting planning...execution, belakang kira...hehehehehe...**** baru ada gaya pro...:P
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline raj

  • Newbie
  • Posts: 38
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Kelab Golf Di-Raja Pekan
  • Handicap: 24
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #6 on: July 28, 2009, 10:44:15 AM »
Janji 'on' jer dah la.....hahahahahha

Offline abusyamil

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 50
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
Re: Distance marker is center of green or front of the green?
« Reply #7 on: July 28, 2009, 02:25:15 PM »
Jawapan ialah center.. tengah2.. pastu kena buat adjustment pin tu kat depan atau belakang... green tu laju ke tak..  nak back spin ke nak roll.. green tu ada bonggol, senget ke tak.. mana nak letak.. semua depend pada swing dan kayu pemain itu...

standard kite ialah janji on jerr.. betullah apa bro Raj kata..
--------****
"Taylormade Burner 9.5 deg, Titleist 906F4 15.5 deg, Titty 755 iron 3-P, Vokey 52, 56 deg, Scotty Cameron Studio Select Newport 2 Putter"
--------****