Author Topic: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!  (Read 4246 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« on: July 25, 2009, 12:23:28 AM »
So which grip are you guys using? .... Me? Now using a strong grip but I still cannot get hit it long and I don't know why .... Hehehe!!!  ;D ... But seriously, am using the strong grip to try to cure my slice .... Also now changing to overlapping grip from interlock grip ..... Hai!!! Macam2 tgh dok try ni, tak menjadi gak ....  :D :D :D

Anyway!!! Nak tau gak grip camne yg korang pakai ... strong overlapping grip ke? strong interlocking ke? normal baseball grip ke?  ..... Kalau bole share2 lah skit info, pengalaman dan segala ilmu di dada berkenaan dgn perkara ni ....

Tumpang tanya, saya budak baru belajar!!!   :)

« Last Edit: July 25, 2009, 01:38:56 AM by mrfeelgood »

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #1 on: July 25, 2009, 01:06:46 AM »
Bro, nak share pun tak reti...grip kuat tangan kiri aje..and pakai interlocking...pastu tryiiinnnng hard to maintain/lock my left wrist at impact...kalau lupa aje, terus mencangkuk ler jawabnya...

esok, gua nak start buat golf journal..nak ambik video during my game..and see what I did wrong for every hole..;)
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #2 on: July 25, 2009, 01:42:04 AM »

...kalau lupa aje, terus mencangkuk ler jawabnya...


Hahaha!!! .... Tu pasal aku "Scoop-py Doopy Doo" all the way kot!!!! Manjang scooop aja!!!  :D :D :D
« Last Edit: July 25, 2009, 01:54:55 AM by mrfeelgood »

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #3 on: July 25, 2009, 01:43:06 AM »

esok, gua nak start buat golf journal..nak ambik video during my game..and see what I did wrong for every hole..;)


Lahsyattttt!!!! Tapi takpe .... Demi utk memperbaiki diri supaya dpt sampai kat setiap lubang dgn secepat mungkin ...  ;)

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #4 on: July 25, 2009, 01:45:21 AM »
a friend of  mine once told me like this:

my friend: nak pukul bola tu, grip jangan kuat sangat, dan jangan lembut sangat; sedang-sedang je.
me:macam mana tu?
my friend: imagine macam kau nak grip burung. kuat sangat, burung mati; longgar sangat, burung terlepas.
me:  ??? ??? 

sampai hari ni I can never understand that concept.
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #5 on: July 25, 2009, 01:48:21 AM »
a friend of  mine once told me like this:

my friend: nak pukul bola tu, grip jangan kuat sangat, dan jangan lembut sangat; sedang-sedang je.
me:macam mana tu?
my friend: imagine macam kau nak grip burung. kuat sangat, burung mati; longgar sangat, burung terlepas.
me:  ??? ??? 

sampai hari ni I can never understand that concept.


I tak penah grip burung Pak Ngah!!! So takly nak imagine ...  :)

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #6 on: July 25, 2009, 01:52:01 AM »
a friend of  mine once told me like this:

my friend: nak pukul bola tu, grip jangan kuat sangat, dan jangan lembut sangat; sedang-sedang je.
me:macam mana tu?
my friend: imagine macam kau nak grip burung. kuat sangat, burung mati; longgar sangat, burung terlepas.
me:  ??? ??? 

sampai hari ni I can never understand that concept.


I tak penah grip burung Pak Ngah!!! So takly nak imagine ...  :)

lain macam ja bunyi...
actually, tips/pointers macam ni, gamaknya Tiger Woods pun bulih jadi biul memikio :D
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Online mrfeelgood

  • ADMINISTRATOR
  • Founder
  • *********
  • Posts: 9719
  • Cookie Points +1/-0
  • Gender: Male
  • ITS NOT HOW YOU DRIVE, ITS HOW YOU ARRIVE!!!
    • KakiGolf
  • Club: Kelab KakiGolf
  • Handicap: 17
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #7 on: July 25, 2009, 02:18:23 AM »


I tak penah grip burung Pak Ngah!!! So takly nak imagine ...  :)


lain macam ja bunyi...


Hahahahaha!!! Lupa nak bubuh tanda "comma" ... berubah trus makna ayat ...   ;D

Sepatutnya ... "I tak penah grip burung, Pak Ngah! .... Bukan ... "I tak penah grip burung Pak Ngah" ... (Tgh pecah2 perut dok gelak niiii  :D :D :D)

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #8 on: July 25, 2009, 07:43:12 AM »
hahahaha....wa pun gelak sakan ni...alih-alih, jadi cerita burung Pak Ngah lak...hehehe...:P
tu la, koma ada makna yang penting...

Pak Ngah,
saya put extra energy la kat sebelah kiri..itu aje..kalau tak, tangan kanan akan take over during impact..so, end of story la for that day...
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #9 on: July 25, 2009, 12:50:43 PM »
hahahaha....wa pun gelak sakan ni...alih-alih, jadi cerita burung Pak Ngah lak...hehehe...:P
tu la, koma ada makna yang penting...


actually bila first first baca, I donno to be angry or to laugh, tapi macam kes "given putt" la, nak tegoq takut kawan terasa hati ;D bukannya apa, takut di misunderstand oleh anne or dr maria. Maklum saja lah, sedangkan "ter"pukoi bola orang pun kena penalty, inikan pulak "ter"pegang atau "ber"pegang orang punya anu.

semoga benda ni tak jadi controversi...kalau tidak, macam mana pak ngah nak pi isuk punya celebration... MFG, bolehka kita duduk berdekatan isuk tanpa menimbulkan keraguan dan syak waham kawan rakan?

bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline pakngah

  • Verified Member
  • Super Member
  • ****
  • Posts: 3919
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • aaahhh...a bad day for golf today
  • Club: KRTU Subang; Royal Kampong Kuantan
  • Handicap: 23
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #10 on: August 20, 2009, 08:45:38 AM »
Bro, nak share pun tak reti...grip kuat tangan kiri aje..and pakai interlocking...pastu tryiiinnnng hard to maintain/lock my left wrist at impact...kalau lupa aje, terus mencangkuk ler jawabnya...

esok, gua nak start buat golf journal..nak ambik video during my game..and see what I did wrong for every hole..;)


ahman, tak mau share dgn geng2 ka, you punya journal?
bola tak masuk fairway? hilang? try cari kat sini: http://ceritapakngah.com

Offline ahman

  • * Verified Member
    ** PGA Member (PlayGolfAnytime Kaki)
  • Super Member
  • *******
  • Posts: 1814
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Club: Club House...
  • Handicap: 15
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #11 on: August 20, 2009, 01:43:01 PM »
tu la Pak Ngah...buat kerja sekerat jalan...sebab marah punya pasal (marah kat diri sendiri), terus lupa...supposed to continue doing it from last game kat Maran till yesterday, tapi lupa lak...

Esok, saya continue and at least masa bulan puasa ni, boleh compile dan post...;)
WHAT's IN MY BAG:>>
Driver: 10.5 Titleist D2 910 R
Irons 4-P Titleist ZB R
Wedges: Vokey 52, 56, 60
Putter: Scotty Cameron Newport 2 Tel 3
Ball: Titleist ProV1x
Misc: SunBlock/1st Aid kit/Tees/Coins/Durex-Featherlite

Offline halimunser

  • putingse
  • Verified Member
  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 505
  • Cookie Points +0/-0
  • Gender: Male
  • Eagle has landed
  • Club: KDRSM
  • Handicap: 16
Re: Grip it strong, hit it long, and you can't go wrong!
« Reply #12 on: October 31, 2009, 03:42:16 PM »
adoii berayak mata aku gelak pasai kes pegang burung ni..